Jak rozpoznać dojrzałe mango? Sposoby i porady
Czytelniku! pamiętaj, że wszystkie informacje i porady zawarte na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji z fachowcem/lekarzem. Stosowanie treści zawartych na naszym blogu w praktyce każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.
Nikogo nie zdziwi fakt, że dojrzałe owoce smakują znacznie lepiej. Jak rozpoznać dojrzałe mango, by móc cieszyć się pełnią jego smaku? Okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne! Zapoznaj się więc z naszymi wskazówkami, zanim kolejny raz sięgniesz po ten egzotyczny owoc w swoim sklepie.
Dojrzałe mango
Zanim dowiemy się, jak wybrać najlepszy owoc, warto odpowiedzieć na pytane, gdzie rośnie mango? Otóż owoce egzotyczne mango trafiają do naszego kraju z Indii, gdzie rosną na wiecznie zielonych drzewach. Świeże, dojrzałe mango jest miękkie i soczyste o intensywnym zapachu. Kusi wyglądem i aromatem sprawiając, że sięga po niego coraz więcej osób, by dowiedzieć się, jak smakuje mango w rzeczywistości. Warto wiedzieć jednak, kiedy mango jest dojrzałe, by wybierać tylko najlepsze owoce, dostępne na sklepowych półkach.
Kiedy nie jeść mango?
Zanim poznamy odpowiedź na pytanie jak powinno wyglądać dojrzałe mango dowiemy się, kto w ogóle nie powinien po niego sięgać. Jak się bowiem okazuje, choć mango właściwości zdrowotne ma dość spore, to jednak jedzenie tego owocu nie dla wszystkich będzie dobrym rozwiązaniem. Przede wszystkim powinny go unikać osoby, cierpiące na kamicę szczawianowo-wapniową. Jest to spowodowane dużą ilością szczawianów, znajdujących się w miąższu owoców. I choć mango smak ma zdecydowanie wyjątkowy, jest również alergenem, który może powodować świąd i wysypkę ale również i opuchnięcie warg, które należy skonsultować z lekarzem.
Czy mango dojrzeje w domu?
Jeśli jeszcze nie wiemy, jak rozpoznać dojrzałe mango i w naszym domu pojawi się nie do końca dojrzały owoc, nie należy wyrzucać go do kosza. Mango dojrzeje bowiem w warunkach domowych, a proces ten można nieco przyśpieszyć, umieszczając owoc w torebce papierowej. Najlepiej zrobić to w towarzystwie jabłek lub bananów. Owoce te wydzielają etylen, przyśpieszający dojrzewanie, co z pewnością wpłynie na owoce mango właściwości pozostawiając jednak bez zmian.
Czy można jeść twarde mango?
Twarde mango z pewnością nie będzie smakować tak, jak dojrzały owoc witaminy jednak będą podobne, niezależnie od jego dojrzałości. Dlatego też jeśli masz ochotę na nie do końca dojrzałe mango, jego spożycie z pewnością nie wyrządzi szkody w organizmie. W przeciwnym wypadku można również pozostawić owoc mango na kilka dni, by dojrzał i nabrał soczystości.
Co zrobić z dojrzałego mango?
Wiedząc już, jak wybrać dojrzałe mango, możesz z powodzeniem zastosować go w swojej kuchni. Owoc taki idealnie sprawdzi się w różnego rodzaju sałatkach owocowych, choć warto dodać go również do sałatek z owocami morza. Mango to również świetny składnik różnego rodzaju deserów. Jego smak znakomicie sprawdza się w przypadku serników i racuszków. Pudding chia z mango i mascarpone to doskonała przekąska pomiędzy posiłkami. Mango właściwości odżywcze wykorzystać można również w trakcie przygotowywania obiadów. Owoc ten idealnie komponuje się bowiem z pieczonymi mięsami różnego rodzaju.
Czy mango można jeść na surowo?
Mango to owoc, który doskonale smakuje na surowo, również bez żadnych dodatków. Nie trzeba poddawać go żadnej obróbce, by poznać wyjątkowy, egzotyczny smak, którym może poszczycić się owoc mango właściwości zdrowotne nie są tutaj również bez znaczenia. Jakie witaminy ma mango? To przede wszystkim witaminy A, C, E, B oraz liczne składniki mineralne. Przed konsumpcją należy jednak owoc dokładnie umyć oraz dowiedzieć się jak obrać mango owoc zjada się bowiem bez skórki.
Bardzo dziękuję za cenne wskazówki 🙂